Петковден православната църква почита на 14 октомври

тениски и подаръци за петковден

Подаръци за имен ден – Петковден

Петковден православната църква почита на 14 октомври.

imen den petkovdenПетковден е голям народен празник, с който се отбелязва настъпването на зимата и края на топлото време. Затова е известен също като Зимен Петковден.

Всяка година на този ден се отдава почит към делото и паметта на Преподобната Параскева /Петка/ Търновска. Св. Петка – една от най-обичаните и почитани светици не само в България, но и в целия православен свят. Тя отдава целия си живот в служба на Бога. На нея са посветени десетки храмове и манастири из цялата българска територия.

Параскева произлиза от гръцки език и означава „петък“ – денят на кръстната смърт на Спасителя, оттук и българският вариант – Петка.

Името Петко е разпространено в цяла България, но също и в съседните страни, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Словения, Словакия и др. Макар че като цяло името не е измежду най-често срещаните (каквито са Иван, Димитър или Георги), в някои райони има доста голяма концентрация на Петковци – например в Ботевградския Балкан има селца и махали, където всеки втори мъж се казва Петко.

На този ден имен ден празнуват:

Петко, Петя, Параскева, Петка, Петкана, Пеньо, Пенка, Паруш, Пейо, Кева и други производни на тях имена.

Подаръци за имен ден – Петковден

Затова ние от ФЕН ЗОНА БГ създадохме този албум https://fenzonabg.com/tag/petkovden/ с подаръци направени, специално за празника.

В него може да разгледате и поръчате разнообразни подаръци за Петковден. Предлагаме Ви богат избор от чаши със забавни надписи за именици, тематични тениски за имен ден, кейсове за подарък за именика, декоративни възглавници за подарък и др.

Най-търсени тениски и подаръци за имен ден Петковден

Ново
30.00 лв.
Ново
Ново
30.00 лв.
Ново
5.00 лв.
-48%
Original price was: 23.00 лв..Current price is: 12.00 лв..
-50%
Original price was: 30.00 лв..Current price is: 15.00 лв..
35.00 лв.

Ще изработим бързо и професионално Вашата поръчка, за да може да зарадвате Вашият любим именик за неговия празник.

ФЕН ЗОНА БГ има над 60,000 щастливи клиента и над 100,000 харесвания в ФБ с оценка 4,8 /5 от нашите доволни клиенти!

Повече за името Петко в Уикипедия

Вашият коментар